Al so de la tenora


amb Assumpta Cabot i Ramon Julià

 

L'espai dedicat a la sardana de tots els temps. Anècdotes, compositors, agenda, concurs... tot sobre el món de la sardana.

 

La sardana és la dansa popular catalana considerada el ball nacional de Catalunya. És una dansa col·lectiva que ballen homes i dones agafats de les mans formant una rotllana, i puntejant amb els peus els compassos de la música interpretada per la cobla. El nom fa referència al ball i a la música.

 

La formació que interpreta la música de la sardana és la cobla, que en general consta de 12 instruments tocats per 11 músics. Quatre d'aquest instruments (tenora, tible, flabiol i tamborí) són instruments típicament catalans; els altres quatre són més convencionals (contrabaix, trompeta, trombó i fiscorn). La música de la sardana (que forma part del que genèricament es coneix com a música de cobla) té quasi sempre compàs binari, de 2/4 o 6/8, i pot ser escoltada en forma de concert. Algunes composicions, però, estan arranjades per a altres formacions musicals i/o afegeixen un acompanyament coral.

 

La sardana tal com la coneixem actualment data de mitjans del s. XIX. Des d'aleshores s'ha cultivat inenterrompudament, de manera que hi ha més de trenta mil partitures de sardanes. L'any2010 la Generalitat de Catalunya va inscriure la sardana al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i la declarà element festiu patrimonial d'interès nacional.


 sardana@mataroradio.cat

 

Escolta'ns a 'ràdio a la carta'