Mataró Notícies

Aterra un manifest contrari a la "Festa al cel"

Aterra un manifest contrari a la "Festa al cel"

Enric Ventura

37 entitats i empreses mataronines han presentat aquest dilluns a la tarda un manifest en contra de la celebració de la "Festa al cel". En una roda de premsa a la terrassa del restaurant Can Margarit, els signants han exposat els set punts d’un text titulat "A Mataró no ens cal la Festa al Cel". Entre aquests arguments, destaquen que la despesa que l'esdeveniment suposa a l'Ajuntament és injustificat pel rèdit que en treu la ciutat, que l'aviació en cap cas té cap mena d’arrel ni tradició a Mataró i que els valors de la "Festa al cel" en contradiuen d'altres com el pacifisme i l'ecologia. 

Els promotors d'aquest corrent d'opinió contrari a la “Festa al cel” lamenten també que l'Ajuntament s'hagi negat a fer-ne un balanç públic en les dues ocasions que s'ha celebrat. En la primera edició entenen que les afectacions meteorològiques ho podrien haver justificat, però en la darrera ho han trobat a faltar. És per això que el manifest es presenta també com una porta oberta a crear debat a l'entorn de la "Festa al cel". 

Al capdavant de la presentació del text hi havia l'activista mataroní Pep Riera i l'ex professor de l'institut Miquel Biada Albert Pujol. Entitats i individuals poden adherir-se al manifest a través d'internet.

 

MANIFEST ÍNTEGRE:

Els mataronins hem vist que els darrers dos anys el cel de la nostra ciutat s’omplia d’avions que feien acrobàcies i omplien de remor i fum el nostre litoral. Els signants d’aquest manifest volem expressar que cal repensar-ho, perquè hi ha molts motius per dir NO a aquesta festa i dir SÍ a una altra forma de fer festa. Ja ho hem vist, ja hem comprovat què és la Festa al Cel, i volem dir al nostre govern municipal que ja n’hi ha prou. Per això manifestem que:

1- L’Ajuntament gastarà més de mig milió d’euros en la nova edició de la festa i com cada any s’anuncien diners de patrocinadors que mai no arriben. A més, les despeses no quantifiquen el cost de molts dels serveis extraordinaris que es fan durant la Festa al Cel (policia, neteja, expedicions gratuïtes de Mataró Bus, etc). El balanç econòmic que fan bona part dels comerços i restauradors, que participen directa o indirectament a la Festa del Cel, no es correspon amb l’eufòria econòmica amb què el govern municipal presenta aquest festival.

2- Us imagineu tot el que es podria fer amb els diners gastats en aquesta festa? La despesa que suposa la Festa al Cel no té ni punt de comparació amb les minses o fins i tot nul·les aportacions econòmiques que l’Ajuntament fa a les entitats veïnals, cíviques i culturals de la ciutat, per no parlar d’altres partides molt més urgents i necessàries, per a garantir la cohesió social.

4- Prou fums, prou sorolls. Trobem contradictori que per una banda es promoguin polítiques a favor del medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic mentre gastem diners per portar la contaminació al nostre litoral.

5- Volem que a Mataró hi passin coses atractives. El món dels avions i l’aeronàutica mai ha estat arrelat a la nostra ciutat. Volem que les nostres festes siguin nostres, tinguin relació amb la nostra gent, la nostra tradició i la nostra creativitat.

6- Amb aquesta festa no se solucionaran els problemes econòmics de la ciutat. Tot el contrari, els pocs llocs de feina que poden generar esdeveniments com aquest, només fan que agreujar encara més les condicions de treball convertint la precarietat i els sous de misèria en la norma, en la ciutat catalana de més de 50.000 habitants que pateix l’index d’atur més elevat.

7- La presència de militars i d’avions de guerra a Mataró és àmpliament rebutjada per bona part de la ciutadania i es contradiu amb els valors de la cultura de la pau i d’una ciutat pretesament educadora. Davant la vergonya de la qüestió dels refugiats a Europa i quan aquestes persones fugen de la guerra, no estem d’acord que les nostres platges serveixin d’exhibició per a avions militars.

Sabem que hi ha molta gent que opina que la Festa al Cel no és una bona opció per a Mataró i la convidem a manifestar-ho.

Per tot plegat, som moltes les persones, col·lectius, entitats i moviments de la ciutat que reclamem a l’Ajuntament de Mataró que deixi de promoure i organitzar la Festa al Cel. Alhora, emplacem a encetar un debat ciutadà per repensar els espais i els esdeveniments que han de servir per projectar la ciutat de Mataró.

Mataró, 9 de maig de 2016

 

ENTITATS ADHERIDES:

AGRUPAMENT ESCOLTA ANTONI COMAS

AGRUPAMENT ESCOLTA ARRELS

ARRAN MARESME

ARTIJOC

ASSEMBLEA GROGA MATARÓ

ASSOCIACIÓ CULTURAL MARRINXA

BAR CAPGROSSOS

BAR CASA PACO

BAR-RESTAURANT NU

BELLÀNIMA

BOBO CHOSES

BODEVICI

CAN FUGAROLAS

CAN MARGARIT MATARÓ

CANDIDATURA D’UNITAT POPULAR (CUP) MATARÓ

CELLER CASTELLVÍ

COL.LECTIU RONDA

COOPERATIVA DE CONSUM L’ESTRELLA

COORDINADORA D’ASSOCIACIONS PER LA LLENGUA CATALANA (CAL)

COORDINADORA OBRERA SINDICAL (COS) MARESME

ESPAI CULINARI CAFÈ DE MAR

ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC) MATARÓ

FEDERACIÓ D’ASSOCIACIONS VEÏNALS DE MATARÓ (FAVM)

INICIATIVA PER CATALUNYA ELS VERDS – ESQUERRA UNIDA I ALTERNATIVA (ICV-EUIA) MATARÓ

JOVENT MATARONÍ

L’HORT D’EN DÍDAC

LA CASA ECO (LA FAGEDA)

LA REDOMA CREATIVA

LA TAVERNA

ONVELÓ CYCLING

PLATAFORMA D’AFECTATS PER LA CRISI (PAC ) MATARÓ

PNEUMÀTICS VILOMARA

RALET ART I CULTURA

RESTAURANT LASAL DEL VARADOR

S’HA ACABAT EL BRÒQUIL

SOM ENERGIA MARESME

SOM MOBILITAT MATARÓ

UNIÓ DE PAGESOS MATARÓ

VOLEMATARÓ

Etiquetes: 
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...