Mataró Notícies

El PSC s'imposa a tot Mataró excepte al Centre i Eixample, on guanyen ERC i CiU

El PSC s'imposa a tot Mataró excepte al Centre i Eixample, on guanyen ERC i CiU

Elisabet Solsona

El PSC s'ha imposat a tots els barris de la ciutat excepte al Centre i a l’Eixample, on ERC i CiU, respectivament, han estat les forces més votades. L'anàlisi per barris també posa de manifest que aquests dos districtes, Centre i Eixample, es consoliden com les zones amb un vot més sobiranista (CiU, ERC i CUP són les primeres tres forces) i, en canvi al nord de la ciutat, els votants han optat per forces constitucionalistes com el PSC, VoleMataró o Ciutadans i, en menor mesura, el PP. 

PSC, primera força

Els socialistes han aconseguit 8400 vots, un 18,4% del total, suport que s’ha traduït en sis regidors, dos menys que fa quatre anys. Malgrat la victòria, respecte fa quatre anys el PSC ha perdut 1600 vots i quatre punts percentuals, una pèrdua de vots que s’ha produït a 8 dels 12 districtes electorals. La principal patacada de la formació liderada per David Bote l’han patida a l’Eixample, on han perdut 900 sufragis i han caigut de la segona a la quarta posició. També han perdut més d’un centenar de vots al Centre, a Molins, a Peramàs, al Palau i a Rocafonda. Han recuperat Vista Alegre, feu que van perdre el 2011, i han recuperat sensiblement sufragis a Cerdanyola Sud i Nord i també a Cirera.

 

CiU només guanya a l'Eixample
Convergència i Unió ha obtingut 7300 vots, 3750 menys que fa quatre anys. Els nacionalistes han obtingut aquesta vegada un 16,17% dels sufragis, 8,7 punts menys que el 2011. En aquell moment, CiU va guanyar les eleccions però només es va imposar a tres barris: Centre, Eixample i Vista Alegre. Ara, la formació liderada per Quim Fernàndez només s’ha imposat a l’Eixample, tot i perdre-hi un miler de vots. Al Centre n’han perdut 108 i han cedit la primera posició a ERC i, a Vista Alegre, han perdut 400 sufragis i han quedat relegats a quarta força.

 

ERC, primera força al Centre

Esquerra Republicana ha obtingut 6648 vots, el més del triple que fa quatre anys, i tornen al consistori amb quatre regidors i com a tercera força. Els republicans han obtingut el 14,58% dels vots, un punt i mig menys que CiU. La formació liderada per Francesc Teixidó s’ha imposat al Centre i ha recuperat molt de terreny a l’Eixample, on ha passat de cinquena a segona força. Al Palau i Peramàs han quedat com a tercera força.

 

Volem i C's irrompen amb força
VoleMataró ha obtingut 5276 vots, un 11,57%, i s’ha convertit en quarta força. L’agrupació d’electors liderada per Montse Moron ha irromput al consistori amb tres representants i sent la segona força més votada a cinc dels 12 districtes electorals: a Cerdanyola Nord i Sud, a Rocafonda, al Pla d’en Boet i a Molins-Torner; i tercera força a Vista Alegre, la Llàntia i Cirera.

Ciutadans també ha entrat a l’Ajuntament amb tres regidors. Ha obtingut 4400 sufragis, el 9,67% del total. La formació encapçalada per Xavier Caravaca ha fet forat a districtes tradicionalment socialistes i populars i ha estat segona força a Cirera, La Llàntia i Vista Alegre; i tercera a Cerdanyola Nord.

 

Desfeta del PP

El PP, en caiguda lliure, ha perdut tres dels cinc regidors que tenia i ha passat de tercera a sisena força. Amb un 8,47% dels vots, la formació liderada per José Manuel López ha perdut pràcticament la meitat del suport que va rebre ara fa quatre anys. Ara s’ha quedat amb només 3862 vots, una vintena més que la CUP, i amb només dos regidors. El PP, que el 2011 va ser segona força a Cerdanyola Nord i Sud i a La Llàntia, ara només ha aconseguit ser tercera força a Rocafonda i Cerdanyola Sud. A la resta de barris ha cedit terreny a Ciutadans i s’ha enfonsat.

 

La CUP dobla regidors
La CUP és una altra de les formacions guanyadores de la jornada. De tots els partits que ja tenien representació al consistori, és l’únic que ha millorat resultats respecte fa 4 anys i ha aconseguit el segon regidor. La formació liderada per Juli Cuéllar ha obtingut 3843 vots i ha estat tercera força a l’Eixample i al Centre.

 

PxC, castigada
PxC també ha patit una forta patacada i ha perdut dos dels tres regidors que tenia. La formació de Mònica Lora, fins ara quarta força, ha perdut més de la meitat dels vots. N’ha obtingut 2572 i ha quedat relegada a la vuitena posició.

 

ICV-EUiA, última força
ICV-EUiA ha perdut un dels dos regidors que tenia i ha passat de cinquena a novena i última força a l’Ajuntament. La formació ecosocialista ha perdut 500 sufragis i n’ha obtingut 2561. Esteve Martínez, doncs, queda com a únic representant d’ICV-EUiA al consistori.
 

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:50
10 mitjans aeris i 30 terrestres dels Bombers de la Generalitat treballen en l’incendi de Teià, al Maresme, que ja ha afectat 7 hectàrees. No s’ha evacuat cap veí, però sí s’ha recomanat el...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 16:25
A les 5 de la tarda obre la botiga física de les Santes, que estrena nova ubicació i s’instal·la a Can Marfà Gènere de Punt del Museu de Mataró. Avui estarà oberta fins a dos quarts de 9 del vespre....

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 15:04
L’any 2018 tota la comarca del Maresme tindrà accés a la Xarxa de Fibra Òptica de la Generalitat de Catalunya. Aquest és el compromís al qual ha arribat la Secretaria de Telecomunicacions de la...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 14:49
La municipalització de serveis no es contradiu amb l’aprovació dels pressupostos. Així ho ha sentenciat a Mataró, Jordi Colomer, expert en administració pública local i assessor de ser de Serveis...

Cartell aparegut penjat al contenidor del carrer Lepanto. Foto: twitter CUP Mataró
Dimarts, 18 juliol, 2017 - 12:18
Mataró, com altres municipis catalans, s’ha llevat aquest matí amb uns cartells en els que apareix la imatge del dictador Francisco Franco i demanant no votar en el referèndum de l’1 d’octubre. Els...

Dimarts, 18 juliol, 2017 - 08:58
Un anunci de la clínica de cirurgia estètica Dorsia ha estat retirat per l'Ajuntament de Mataró tot i ser patrocinador de Les Santes. Ha estat el propi Ajuntament qui s'ha adonat de la publicitat,...