Mataró Notícies

Una sentència qüestiona el sistema fotogràfic de sancions de trànsit

El semàfor es troba just davant de l'Escola Camí del Cros.

Una sentència qüestiona el sistema fotogràfic de sancions de trànsit

MataróNotícies.cat

Una sentència del jutjat contenciós-administratiu número 3 de Barcelona ha anul·lat una sanció de 200 euros i la pèrdua de 4 punts del carnet que l’Ajuntament havia imposat a un conductor que, presumptament, s’havia saltat un semàfor en vermell al número 13 de la Ronda del Cros.

Segons el jutjat, el sistema de fotografia que utilitza l’Ajuntament des del 2010 i que controla els vehicles que se salten els semàfors en vermell no és fiable. La sentència detalla que no existeix cap control metrològic i que, amb les fotografies aportades, no pot veure’s en quina fase de color es trobava el semàfor. Segons el president de la Associació d’Automobilistes Europeus, Mario Arnaldo, cal trobar un mètode que garanteixi la seguretat de conductors i vianants.

A més, el jutjat afegeix que tampoc no és possible captar  la matrícula del vehicle i que, per tant, la fiabilitat de l’agent en veure les fotografies no arriba a la presumpció objectiva de veracitat. Segons apunta la jutgessa, manquen garanties per fer confiança al sistema que fa servir l’Ajuntament per captar suposades infraccions per saltar-se un semàfor en vermell. Arnaldo apunta que les multes per saltar-se semàfors en vermell a través de fotografies suposen el 90% del total i això també implica perdre punts. Per tant, la sentència podria establir precedents.

De fet, les estadístiques asseguren que la probabilitat de perdre el carnet de conduir per falta de punts és 20 vegades més grans a Mataró que a Barcelona. A casa nostra, el 2015 es van retirar 44.314 punts, mentre que a Barcelona la xifra, el mateix any, va ser de poc més de 21.000.