Mataró Notícies

Mataró ja és amb 126.000 habitants la vuitena ciutat més gran de Catalunya

Mataró ja és amb 126.000 habitants la vuitena ciutat més gran de Catalunya

Betty Doñate

Mataró supera per primera vegada els 126.000 habitants i es consolida com la vuitena ciutat més gran de Catalunya. Segons dades de l’Ajuntament, el gener va començar amb 126.159 persones empadronades, és a dir, 528 més que l’any anterior. L’increment és inferior al registrat el 2016, però ha estat suficient perquè Mataró es consolidi com a una de les ciutats catalanes més grans, per darrere de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa, Lleida i Tarragona. I ho ha aconseguit gràcies al saldo migratori, que després d’una aturada de cinc anys torna a convertir-se en el motor demogràfic de la ciutat. El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, ha assegurat que Mataró "està preparada" per fer front a aquest augment de la població.

Els veïns immigrants representen el 15,3% del total de la població de Mataró, un 0,8% més del que es registrava l’1 de gener del 2016. El fet que els últims dos anys hagi augmentat el nombre d’estrangers sembla indicar un canvi d’escenari respecte als inicis d’aquesta dècada. La majoria de mataronins de fora són del Marroc (el 40,6%), però el col·lectiu que ha registrat un augment demogràfic més important és el dels xinesos, que amb 2.491 persones (154 més que l'any anterior) ja representen un 12,8% del total de població estrangera de Mataró. Els barris on viuen més immigrants són Rocafonda, Palau-Escorxador i Cerdanyola.

Mataró ha crescut un 0,4% gràcies als moviments migratoris. Però cal dir que "a diferència d'altres, ciutats, Mataró no ha deixat de créixer mai", ja que des del 2012 fins a l’any passat ha anat sumant habitants per la diferència entre naixements i defuncions anuals, és a dir, pel saldo natural, segons ha explicat el cap d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament, Jordi Arderiu. El 2016, va haver-hi 1.204 naixements, 79 menys que el 2015, i van morir 983 persones, 53 més. La mitjana d’edat de la població de Mataró és de 41,4 anys i pel que fa l’esperança de vida, es situa en 80 anys per als homes i en 83 per a les dones. Els barris mataronins on viu gent més gran són Peramàs i Cirera. 

I una dada curiosa que sempre interessa: la que fa referència als noms més posats cada any. Al 2016, els noms de nena que van agradar més van ser Aina, que deixa en segona posició Martina, i Maria; i els de nen, Hugo, Adam i Marc, que continua en tercera posició, com l’any passat.