Mataró Notícies

Mataró homenatjarà l'alcalde Abril amb una escultura de Perecoll a la plaça dels jutjats

Mataró homenatjarà l'alcalde Abril amb una escultura de Perecoll a la plaça dels jutjats

Marta Gómez Castellà

Cap a la tardor s'instal·larà una escultura a la Plaça de Francisco Tomás y Valiente, just davant de l'edifici dels Jutjats de Mataró, en homenatge a l'alcalde republicà Josep Abril. El monument, que es va presentar ahir i que està preparant l'artista Perecoll, és una cadira d'època foradada per cinc trets en record de l'afusellament.

El monument serà una escultura de bronze perquè no es deteriori i es preveu que sigui un element viu i dinàmic, que la gent s'hi pugui asseure i jugar-hi sense problemes. El fet que sigui un element i no pas un bust o un monument nominal és molt ben valorat per la família de Josep Abril ja que consideren que així es fa un reconeixement a la mateixa gent que com l'alcalde Abril van ser víctimes de la repressió franquista de la postguerra a la ciutat. Núria Benaiges, besnéta Alcalde Abril.

El Ple Municipal va aprovar l’any 2007 tirar endavant aquest monument per reivindicar la memòria de Josep Abril, qui va morir per haver estat alcalde de Mataró. Ara, després que ERC-MÉS ho hagi tornat a reivindicar, la iniciativa ha tirat endavant. I des del mateix partit també impulsen una biografia per difondre els ideals i objectius de l’Alcalde Abril. Francesc Teixidó és el cap del grup municipal d’ERC-MÉS Mataró.

Josep Abril va néixer el 1869 a Santa Maria de Palautordera i va destacar per ser una persona compromesa política i socialment. L'any 1939 va ser empresonat i condemnat a mort per les seves conviccions i finalment va ser afusellat al Camp de la Bota.