Mataró Notícies

L'Hospital de Mataró idea un implant per millorar la qualitat de vida de les persones amb amputació de fèmur

L'Hospital de Mataró idea un implant per millorar la qualitat de vida de les persones amb amputació de fèmur

Cristina Salad

L’Hospital de Mataró acaba amb èxit la primera fase d’un assaig clínic que permet millorar la qualitat de vida de les persones que han patit l’amputació d’una cama per sobre del genoll. El projecte, pioner en medicina de rehabilitació, utilitza una tècnica quirúrgica per connectar les pròtesis directament al fèmur amputat. Amb aquest implant ideat a l’Hospital de Mataró els pacients han pogut guanyar en qualitat de vida, tenen més mobilitat i poden caminar durant més estona, el dolor es redueix i poden recolzar més el pes de la cama amputada dins de l’encaix de la pròtesi. Explica el cap del servei de Rehabilitació del CSdM, el doctor Lluís Guirao, que aquest implant analitzat en els cinc anys que ha durat la primera fase de la investigació ha permès donar una solució definitiva a molts pacients que han patit l’amputació d’una de les seves cames.

Com dèiem, pel 70% dels pacients que han patit l’amputació de la cama per sobre del genoll el que han aconseguit durant la primera fase de l’estudi és suficient per mantenir les activitats de la seva vida diària. Hi ha un altre 30% de pacients que continuen tenint problemes per utilitzar la pròtesi, problemes causats per les condicions del monyó com sudoració, aparició de ferides a la pell o fatiga del monyó. Ara, la unitat de Medicina de Rehabilitació del CSdM posa en marxa la segona fase de l’estudi per ajudar a millorar a aquests altres pacients. En aquest període s’implantarà als pacients un petit cargol, visible des de l’exterior, que els farà guanyar encara més en mobilitat i a més els permetrà recuperar sensacions i sensibilitat a l’hora de trepitjar.

Cada any es realitzen 3mil amputacions d’aquestes característiques a Espanya com a conseqüència de malalties vasculars. A aquests cal sumar les produïdes per accidents de trànsit o laborals i per causes oncològiques.

Els resultats de la primera part de l’estudi s’han presentat amb èxit al congrés mundial de protèsica fet a Sudàfrica. Un cop superada la segona fase, l’implant es podrà comercialitzar.