Mataró Notícies

L'eliminació dels arbres afectats per l'escarabat Tomicus continua a Can Bruguera

L'eliminació dels arbres afectats per l'escarabat Tomicus continua a Can Bruguera

Cristina Salad

L’eliminació dels pins afectats per la plaga de l’escarabat Tomicus continua a la zona de Can Bruguera. El passat mes de desembre, l’Ajuntament va iniciar les tasques d’eliminació d’arbres al Parc Forestal i ara s’han començat a talar els d’aquesta altra zona, gestionada per la recentment creada Associació de Propietaris del Maresme. Segons les dades del Consell Comarcal, la finca de Can Bruguera , juntament amb deu finques més de set municipis diferents, tenen més d’un 80% dels pins pinyers afectats per aquesta plaga. Els treballs s’allargaran fins a finals del mes de febrer i consistiran en l’extracció dels arbres morts i el seu trasllat. Uns arbres dels que s’aprofitarà la fusta com a biomassa, com s’està fent també amb els pins que s’han eliminat del Parc Forestal. Un dels grans beneficis d’aquesta operació serà la reducció del risc d’incendi forestal al territori. Especialment en una comarca on el 57% del seu territori està coberta per boscos. Pep Canals, és el portaveu de l’Associació de  la Serralada Litoral. 

Pel que fa a Mataró, a la capital del Maresme s’han detectat fins a vuit punts dels boscos afectats per aquesta plaga. L’eliminació dels pins morts compta amb la col·laboració de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal i voluntaris i es fa a través de l’Associació de Propietaris de la Serralada Litoral. Precisament, bona part de la massa boscosa afectada per la plaga està en mans privades. La identificació dels territoris afectats forma part de la lluita engegada per administracions i associacions de propietaris per vetllar pels boscos i eliminar el perill que representa aquest insecte. Explica la regidora de Medi Ambient, Núria Calpe, que l’Ajuntament està intentant contactar amb aquests propietaris privats per a que actuïn i col·laborin en la gestió dels boscos, per tal d’eliminar els arbres afectats.

La Generalitat ha atorgat un primer ajut de 100.000 euros per al tractament de les zones afectades per tomicus al Maresme i al Vallès Oriental. Aquests ajuts es vehiculen a través de les associacions de propietaris i estableixen un ajut de 1.250 euros per hectàrea tractada.

Fa pràcticament un any i mig que es va donar l’alerta de la crítica situació dels boscos del Maresme. La llarga sequera dels darrers anys ha fet els pins més vulnerable i la gran concentració de pins, els deixa poques possibilitats d’absorbir els nutrients del sòl que necessiten per seguir vivint. Tot plegat afavoreix que la propagació d’aquest insecte que perfora el tronc i debilita el pi fins a matar-lo.