Mataró Notícies

L'Ajuntament comença la tala de pins afectats pel Tomicus al Parc Forestal

L'Ajuntament comença la tala de pins afectats pel Tomicus al Parc Forestal

Cristina Salad

L’Ajuntament ha començat els treballs per eliminar els pins afectats a la finca municipal del Parc Forestal per la plaga de l’escarabat Tomicus, l’insecte que afecta les pinedes del Maresme i mata els arbres. Una feina iniciada durant aquests dies de Nadal i que s’allargarà durant el mes de gener. Els treballs s’havien previst per realitzar-los durant el 2017, però s’han avançat. Mentre durin aquests treballs, es tancarà l’accés al Parc a les zones on s’estigui treballant. La zona d’aparcament del Parc Forestal també estarà afectada perquè en aquest punt s’hi deixaran els arbres talats abans de portar-los a esmicolar i convertir-los en estella per a biomassa. Des de l’Ajuntament es demana als visitants que pugin al Parc respectar les senyalitzacions i les recomanacions de seguretat a tot l’espai.  

Fa pràcticament un any i mig que es va donar l’alerta de la crítica situació dels boscos del Maresme. La llarga sequera dels darrers anys ha fet els pins més vulnerable i la gran concentració de pins, els deixa poques possibilitats d’absorbir els nutrients del sòl que necessiten per seguir vivint. Tot plegat afavoreix que la propagació d’aquest insecte que perfora el tronc i debilita el pi fins a matar-lo. A Mataró hi ha vuit punt diferents en els que s’ha detectat la presència de Tomicus (al conjunt del Maresme són més de 800 hectàrees). De fet, així ho van determinar les inspeccions aèries fetes per la Generalitat el passat mes d’octubre. Precisament, l’administració catalana va anunciar el setembre ajudes econòmiques al Maresme per combatre la plaga. Un dels grans beneficis d’aquesta operació serà la reducció del risc d’incendi forestal al territori. Especialment en una comarca on el 57% del seu territori està coberta per boscos. Pep Canals, és el portaveu de l’Associació de  la Serralada Litoral. 

L’eliminació dels pins morts per l’efecte de l’escarabat Tomicus compta amb la col·laboració de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal i voluntaris i es fa a través de l’Associació de Propietaris de la Serralada Litoral. Precisament, bona part de la massa boscosa afectada per la plaga està en mans privades. La identificació dels territoris afectats forma part de la lluita engegada per administracions i associacions de propietaris per vetllar pels boscos i eliminar el perill que representa aquest insecte. Explica la regidora de Medi Ambient, Núria Calpe, que l’Ajuntament està intentant contactar amb aquests propietaris privats per a que actuïn i col·laborin en la gestió dels boscos, per tal d’eliminar els arbres afectats.

Des de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal, s’ha avançat la gestió forestal de 11,63 Ha. en la finca del Torrent LLuscà- Pont de la Vila i es realitzarà, ens els propers dies, la gestió forestal de 8,52 Ha. de les finques municipals de l’entorn del Parc Forestal. Aquestes actuacions, amb una despesa municipal prevista de 2.233 € s’estan fent a través de l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor gràcies a subvencions de la Generalitat i de la Diputació de Barcelona. En les 2,51 Ha. del Parc Forestal més urbanitzades i les 2,68 Ha. que ocupa la concessió del Bosc Vertical els treballs per combatre el Tomicus es faran en estreta col•laboració entre l’Associació de Propietaris Forestals del Montnegre i el Corredor, el Servei d’Espais Públics Municipals i el concessionari del Bosc Vertical.