Mataró Notícies

La supervivència a un càncer ha crescut un 7% en l’última dècada

La supervivència a un càncer ha crescut un 7% en l’última dècada

Cristina Salad

Sobreviure al diagnòstic d'un càncer és avui més probable que fa deu anys. És una dada que ha donat a conèixer la Generalitat coincidint amb el Dia Mundial contra el Càncer que es celebra demà. Una cita marcada al calendari anual per tal de conscienciar sobre la importància de combatre una malaltia que s’ha convertit en la segona causa de mort al món. En aquest sentit, la taxa de mortalitat per càncer en dones catalanes és la més baixa d’Europa i la supervivència al càncer de pulmó, un dels més agressius ha augmentat en els darrers anys en un 11%. Aquest matí en una entrevista al Viu la Vida de Mataró Ràdio, la doctora Pilar Lianes, cap del Servei d’Oncologia de l’Hospital de Mataró, ha explicat que en l’actualitat, gairebé el 60% dels pacients amb càncer viuen cinc anys després del diagnòstic. Els avenços en el que s’anomena oncologia de precisió i la personalització dels tractaments ajuda a millorar aquestes dades. L’any passat es van diagnosticar a l’Hospital de Mataró 1200 nous casos de càncer, representa un petit augment respecte l’any 2015 i segueix la tendència global de la malaltia.

Per l’any 2025 s’estima que, a Catalunya, el nombre de nous casos serà de 21.743 en homes i 17.268 en dones. Segons les dades aportades per la doctora Lianes, un de cada dos homes i una de cada tres dones patirà algun tipus de càncer al llarg de al seva vida. Dades que recull la monografia2016-el càncer a Catalunya. L’informe també destaca que, a Catalunya, des de 1994, la taxa d’incidència es manté estable. En gran part, els avenços en els tractaments i els programes de cribatge que permeten la detecció de possibles tumors molt abans la malaltia hagi presentat símptomes contribueixen a aquesta estabilitat. Un exemple d’aquesta detecció precoç és la prova fecal per la diagnosi del càncer de cólon que s’ha començat a implantar els darrers anys.

Més conscienciació de la població, una detecció precoç i accions preventives són el trident més important per la reducció de la mortalitat en casos de càncer. L’alcohol, el tabac, l’obesitat i el sedentarisme s’ha demostrat que poden contribuir a l’aparició i desenvolupament de la malaltia. Uns hàbits que es poden modificar al llarg de la vida per evitar l’aparició del càncer i milloren l’expectativa de vida en cas de diagnosi de la malaltia.