Mataró Notícies

La Generalitat diu sí a l'institut-escola però no el curs que ve

La Generalitat diu sí a l'institut-escola però no el curs que ve

Cristina Salad

El Departament d'Ensenyament accepta la creació d'un institut escola al barri de Cerdanyola (el de Rocafonda haurà d'esperar), però no pel proper curs escolar. Així ho va fer saber el director general de centres públics, Lluís Baulenas, al regidor d'Educació, Miquel Angel Vadell i a l'alcalde, David Bote, durant la trobada mantinguda dijous. Baulenas ho considera precipitat pel curs 17-18, tot i que es va avenir a que pugui obrir les portes el curs següent, és a dir, el curs 2018-2019. Tot i que aquesta no és la resposta que volia l'Ajuntament, Miquel Angel Vadell dóna per bona la resposta perquè el Departament està reconeixent que a Mataró falten places de secundària a les que cal fer front des de ja. De moment, la solució que ha donat la Generalitat per pal·liar aquest problema el curs vinent passa per una extensió de l'institut Laia l'Arquera a les aules que els alumnes de l'Angeleta Ferrer deixaran lliures a l'escola Torre Llauder i per obrir una nova línia a l'institut Puig i Cadafalch. A més de mantenir els barracons als instituts Thos i Codina i Alexandre Satorras. Mesura que no agrada al govern i que demostra, en paraules del regidor d'educació, manca de planificació des del Departament d'Ensenyament.

Sobre la creació d'un institut escola al barri de Cerdanyola, la proposta que el Departament posa sobre la taula passa per la fusió de tres escoles de primària molt properes entre elles: Tomàs Viñas, Peramàs i Josep Montserrat, convertint-les en una zona educativa de 3 a 16 anys. Els tres centres s'han mostrat predisposats a tirar endavant aquest projecte i això ha facilitat que es comenci per aquesta zona. A Rocafonda, en canvi, cal continuar negociant ja que la comunitat educativa ha mostrat moltes reticències a aquest sistema.

Pel que fa a infantil i primària, l'Ajuntament va sortir molest de la reunió amb el director de centres públics davant la intenció del Departament d'obrir l'Angeleta Ferrer només amb una línia. En aquest sentit, Miquel Angel Vadell recorda que «vam cedir els terrenys per construir una escola de dues línies per la falta de places públiques al centre de la ciutat» i es mostra contrari a que el proper setembre obri amb només un grup. En el que si estan d'acord Generalitat i Ajuntament és en no tancar, pel curs vinent, cap línia de P3 a Mataró, encara que baixi la natalitat.

Davant la incertesa política dels propers mesos, l'Ajuntament ha demanat deixar per escrit els compromisos verbals a què es va arribar a la reunió de dijous. Un document que signarien Ajuntament i Generalitat.