Mataró Notícies

Els mediadors del Col·legi d'Advocats van intervenir en 121 casos de conflicte durant 2016

Els mediadors del Col·legi d'Advocats van intervenir en 121 casos de conflicte durant 2016

MataróNotícies.cat

Fins a 121 persones van optar per tirar endavant un procés de mediació durant el 2016. La majoria, 69 dels casos, van arribar-hi voluntàriament o per informació rebuda del Col·legi d’Advocats, 43 més ho van fer derivats del mateix jutjat de Mataró, els 9 restants ho van fer per mediació familiar. Aquests són els casos que van tirar endavant un procés mediador, però de fet, al llarg de tot l’any passat 250 persones van assistir a les sessions informatives de mediació ofertes pel Col·legi d’Advocats de Mataró, enfront les 229 que ho van fer el 2015. Són dades que facilita l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Mataró, en el marc del Dia Europeu de la Mediació que es celebra el proper 21 de gener. Es tracta d’una alternativa a la resolució judicial de conflictes que permet arribar a acords entre les parts enfrontades abans d’arribar a un judici o posar fi als que ja hi hagi iniciats. El mediador facilita el diàleg entre les parts en conflicte, assessorant-les a les dues, sense intervenir amb cap tipus d’interès. Un servei que fa anys s’ofereix des del Col·legi d’Advocats i experimenta increments any a any. Per la presidenta de la comissió de mediació del Col·legi d’Advocats de Mataró, Montse Bonamusa, encara queda molt camí per recórrer, tot i que la implicació dels diferents professionals de l’administració de justícia ha permès un increment d’aquest servei.

Segons Montse Bonamusa, pràcticament tots els casos de conflicte judicial es poden intentar resoldre a través d’un procés de mediació. Només en queden fora aquells en què no es pot garantir la igualtat entre les parts, com en els casos de violència masclista. Cada setmana els mediadors del Col·legi d’Advocats dediquen sis hores a oferir de manera habitual aquest servei als ciutadans. Aquí s’emmarquen les 250 atencions informatives que el servei va donar durant el passat 2016. Segons Montse Bonamusa, presidenta de la comissió de mediació del Col·legi, cada cop s’aposta més per la mediació, també perquè els propis jutges deriven alguns casos.

Per donar a conèixer què és la mediació i com pot ajudar a resoldre conflictes, el 20 de gener l’Il·lustre Col·legi d’Advocats ha organitzat  un servei d’informació obert al públic al llarg de tota la jornada. Es farà al vestíbul de l’edifici dels jutjats de Mataró. També els advocats podran rebre informació sobre què és la mediació i com pot ajudar a la resolució de conflictes amb sessions específiques per a lletrats.