Mataró Notícies

Els mataronins troben "abusiu" pagar 750 euros per no netejar els pixats de gos

Un gos fent pipí a Mataró.

Els mataronins troben "abusiu" pagar 750 euros per no netejar els pixats de gos

MataróNotícies.cat

Primeres reaccions a la nova ordenança municipal que obliga els propietaris de gossos a diluir l'orina dels animals a la via pública amb aigua, una normativa que es va aprovar per unanimitat en el Ple de juliol i que farà aquells que no la compleixin s'enfrontin a una sanció lleu de fins a 750 euros. Ha de ser aigua - ni lleixiu ni sofre- el que s'ha d'utilizar per netejar els orins, però sí que es permeten productes comercials específics destinats a aquesta finalitat. Molts veïns de Mataró estan d'acord en què la mesura ajudarà a que la ciutat estigui més neta, però la quantitat de 750 euros a molts els sembla abusiu.

“Em sembla bé que vulguin mantenir la ciutat neta, però qui té 750 euros per pagar la multa?”, es queixa la Lucía, una veïna de Mataró que passeja el seu gos de mida petita per la Riera.

La Diana, propietària d’una galga, creu que està bé que es vulgui tenir cura de la ciutat, però ella va ensenyar la seva gossa a fer pipí a la sorra, perquè a ella tampoc no li agraden les olors dels orins. Però considera que 750 euros de multa és “abusiu”. “Al final paguem justos per pecadors”, diu, tot afegint que potser s’hauria d’educar els amos dels gossos perquè els ensenyin a fer pipí a la sorra, com fa ella.  

No obstant això, resulta que la sorra també forma part del mobiliari urbà i per tant, allà l'orina també s'ha de netejar, i especialment si es tracta d'un parc o d'un jardí d'ús per a infants o zones d'esbarjo. També s'han d'evitar a façanes d'edificis, elements arquitectònics, monuments i en general, a tot el mobiliari urbà, que inclou, per tant, els arbres i els fanals.

A nivell pràctic, però, alguns ciutadans troben complicat complir amb la normativa, com la mateixa Diana, que ara està embarassada. “Ahir sí que vaig sortir amb una ampolla d’aigua, però avui me l’he oblidada”, puntualitza.  

De la seva banda, la Cèlia, que té un gos de mida mitjana, veu complicat poder complir la normativa. “Quan tens un gos mascle veus que fan pipí pertot arreu perquè han de marcat territori”, explica. “Què he de fer: anar amb una garrafa d’aigua de cinc litres?”, pregunta.

La nova Ordenança municipal sobre Tinença, Protecció i Control animal també estableix multes de 1.500 a 3.000 euros a  aquells que no recullin excrements.