Mataró Notícies

El conflicte entre Israel i Palestina centra la 20ena Nit de la Solidaritat

Meir Margalit, ponent de la 20ena Nit de la Solidaritat

El conflicte entre Israel i Palestina centra la 20ena Nit de la Solidaritat

Cristina Salad

Aquest vespre es celebra la 20ena Nit de la Solidaritat. Una edició molt especial que commemora les dues dècades de programes i projectes de cooperació que es fan a països en vies de desenvolupament. La vetllada se centrarà aquest any en el conflicte entre Israel i Palestina i per això s’ha convidat a Meir Margalit, un activista pels Drets Humans i director acadèmic de l’Institut Universitari Ono. Pronunciarà la conferència “Els drets humans en l’era postmoderna: la pau a Israel-Palestina”. Precisament en una entrevista amb el programa ‘Cruïlla d’Europa’ d’aquesta casa, Margalit ha destacat que més enllà de la violència activa de les morts i dels atemptats, moltes vegades els palestins són sotmesos al que es coneix com a violència suspesa. No ataca ni mata, però menysté i humilia en la dignitat de les persones.

Bon coneixedor de la realitat dels palestins a Jerusalem, Margalit  posa com a exemple d’aquesta situació el pressupost que l’Ajuntament de Jerusalem destina a la població palestina de la ciutat. Mentre els palestins representen el 40% dels habitants, el consistori només hi destina un 11% del pressupost a millorar les condicions de vida d’aquesta població. Per Meir Margalit aquesta actitud d’ignorar l’existència i les necessitats de l’altre és el cor del conflicte entre Israel i Palestina.

A més de la conferència de Meir Margalit es projectarà el documental “Dones construint la pau a Israel-Palestina”.  Com en anys anteriors també es farà una recollida d’aliments en suport al projecte “Aliments per a la solidaritat”de  la Creu Roja de Mataró. Es demana oli, tomàquet fregit i cacau en pols.