Mataró Notícies

Un Sant Jordi en diumenge farà caure la venda de roses

Roses de Sant Jordi. Foto: Mercat de la flor

Un Sant Jordi en diumenge farà caure la venda de roses

Cristina Salad

La venda de roses per Sant Jordi podria caure entre un 9% i un 10%, segons les previsions del Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Catalunya. Els floristes ho atribueixen a que la Diada cau en diumenge i la majoria d’empreses i comerços que tradicionalment regalen roses estan tancats. De tota manera, la davallada és inferior a la prevista inicialment amb una caiguda prevista de fins el 20%. De fet, el canvi en les previsions s’està produint avui mateix amb la tornada de les vacances de Setmana Santa. I és que moltes peticions i comandes de roses han començat a arribar avui. En aquest sentit, explica el president del Mercat de la Flor, Sito Vilarrubla, que alguns centres de treball volen mantenir les tradicions i avançaran la celebració de Sant Jordi a divendres, mantenint així el detall amb els seus empleats. Una acció que ajudarà a parar el cop i a que la davallada no sigui tant accentuada.   

Pel que fa al volum de vendes, el Mercat de la Flor ho situa en uns sis milions d’unitats. Una xifra una mica per sota de la dels darrers anys quan s’arribava als set milions de roses venudes. La majoria de les roses que aquesta setmana es distribueixen a les floristeries i copen les comandes de les parades de roses per Sant Jordi són de la varietat Freedom. Una flor en forma de capoll gros que procedeix dels altiplans de Colòmbia i Equador. De fet, la importació de roses d’aquests dos països és majoritària i d’allà arriba el 60% de les que es venen aquests dies. Holanda, països d’Àfrica i altres punts de la península Ibèrica són la procedència de la majoria de les roses. De totes les vendes només el 10% es cultiva a Catalunya. La reina seguirà sent la vermella i representa el 80% de les vendes.

La qualitat de la rosa i de l’embolcall faran oscil·lar el preu de venda de les roses. Entre els 5 i 6 euros les més econòmiques als 15 o 20 que pot costar una rosa exclusiva o amb un guarniment més artístic.

Un cop la rosa a les mans, el més important és la conservació en aigua perquè duri entre 7 i 10 dies. El secret és tallar la tija inclinada perquè l’absorció d’aigua sigui òptima.