Mataró Notícies

Trenta mataronins reben formació per poder ajudar els refugiats

Trenta mataronins reben formació per poder ajudar els refugiats

Cristina Salad

Una trentena de mataronins reben formació com a mentors per poder fer acompanyament als refugiats quan arribin a Catalunya. Són només alguns dels 2600 ciutadans que s’han inscrit al registre de mentors i que estan començant a formar-se i poder ajudar quan sigui necessari. Ho ha explicat a Mataró, la consellera d’Afers Socials, Treball i Famílies, Dolors Bassa, que ha visitat la capital del Maresme per reunir-se amb regidors i alcaldes de la comarca i explicar-los quines són les línies d’actuació que s’estan seguint per gestionar l’acollida de refugiats. Bassa ha explicat que la formació s’encamina a que els mentors es conscienciïn que hauran de dedicar part del seu temps a ajudar les persones refugiades a inserir-se amb èxit a la societat catalana: acompanyar-les i ajudar-les a establir vincles amb el seu entorn. Segons Bassa, un cop acabada la formació els mentors podran començar a treballar amb els 500 refugiats que fins ara han arribat a Catalunya.

Fins ara el govern de la Generalitat ha aplicat la política d’acollida que marca l’estat espanyol. Fa un mes, el govern català va enviar una carta a la ministra d’Assumptes Socials, Fátima Báñez, en la que la instaven a accelerar l’acollida de persones refugiades. En aquest sentit han demanat que es pugui fer per via d’urgència la documentació d’asilat de 270 persones que necessiten atenció hospitalària. Són, segons Bassa, refugiats que tenen dificultats mèdiques als camps on es troben però que podrien solucionar ràpidament la seva condició amb tractaments en hospitals catalans.

Pel que fa a la inserció laboral d’aquestes persones, ha explicat Bassa que el perfil tècnic de molts d’aquests treballadors refugiats pot facilitar el seu accés al mercat laboral.

Tant el programa de mentors com la formació que reben s’emmarquen en el Programa Catala de Refugi, un acció del Departament d’Afers Socials. És una acció solidària pel dret d’asil de les persones refugiades.