Mataró Notícies

Reaccions dels grups polítics mataronins a la pregunta i data pel referèndum

Reaccions dels grups polítics mataronins a la pregunta i data pel referèndum

MataróNotícies.cat

El president local del PdeCat, Alfons Canela, ha mostrat la seva satisfacció per tenir finalment data i pregunta per celebrar el referèndum per la independència. Un anhel, ha dit,  de bona part de la ciutadania de Catalunya que podrà veure acomplertes les seves aspiracions. D’altra banda, Canela ha acusat l’estat de tractar Catalunya com si fos un nen petit a qui se li diu què pot i què no pot fer. El president del PdeCAT crida a deixar les pors a casa i anar a votar per decidir el futur del país. En aquest sentit, ha dit que exigiran que es posin les urnes i tothom pugui exercir amb totals garanties el seu dret a vot.

Des del partit local d’Esquerra Republicana de Catalunya, la seva presidenta, Anna Salicrú, es mostra contenta per l’anunci de la data i la pregunta del referèndum. Salicrú assegura que la convocatòria il·lusiona a tots els qui volen votar, sigui quin sigui el sentit del seu vot. A nivell nacional, el partit va començar una precampanya a favor del sí a la independència que ara volen Salicrú també convida a tots els partits locals que estiguin a favor del referèndum a treballar plegats per garantir que es faci.

La CUP Mataró també es mostra favorable al referèndum. Juli Cuéllar, membre de la CUP Mataró, assegura que des de la formació d’esquerres votaran sí a la independència per construir un nou país. Tot i això, demana que tota la població es mobilitzi per votar el dia 1 d’octubre per legitimar, d’aquesta manera, el referèndum. A més de realitzar una campanya pròpia, la CUP farà campanya conjunta amb altres moviments d’esquerres com “Esquerres per la Independència!” i “Mataró per la independència”, la delegació local de l’Assemblea Nacional Catalana.

El grup municipal d’ICV-EUiA es mostra prudent davant la ja confirmada data del referèndum. Els ecosocialistes estan a l’espera del Consell Nacional d’ICV-EUiA, que se celebrarà la setmana vinent, per posicionar-se davant de l’anunci que ha fet avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Però el que sí poden dir és que s’esperaven la convocatòria per part del govern català i que ara caldrà veure quines repercussions tindrà, és a dir, què passarà a nivell legal i quines metodologies es seguiran per poder fer-lo efectiu. Pel que fa a la campanya Canal diu que quan ICV-EUiA es posicioni es buscarà un consens en funció de la resposta que doni el govern a tots aquests dubtes plantejats. Miquel Canal és el coordinador d’ICV-EUiA a Mataró.

El PP, principal opositor a la celebració del referèndum, ha tornat a insistir en què malgrat l’anunci fet aquest matí pel president de la Generalitat, la celebració del mateix no es durà a terme. El president local de la formació, José Manuel López considera lamentable que es generin tantes expectatives i que el que ha de fer és tancar la legislatura i convocar noves eleccions. Per López, tota aquesta situació es pot resumir en què s’ha fet un anunci que no va enlloc. Motiu pel qual no faran cap tipus de campanya.

En un to similar s’han manifestat des de Ciutadans. El responsable de política municipal del grup taronja, Juan Carlos Ferrando, assegura que la pregunta anunciada avui no fa res més que paralitzar la feina de l’executiu català. Segons Ferrando, el referèndum no podrà celebrar-se i, per tant, és absurd destinar-hi forces i recursos.