Mataró Notícies

Mora: "Només podrem fer inversions vitals perquè l'Estat no ens deixa endeutar més"

Mora: "Només podrem fer inversions vitals perquè l'Estat no ens deixa endeutar més"

Eli Solsona

L’ajuntament de Mataró no podrà endeutar-se els 11 milions d’euros que tenia previstos i l’alcalde, Joan Mora, alerta que el 2012 serà l’any més “complicat de la història recent de la ciutat". El decret del govern espanyol del passat 30 de desembre impedeix que els ajuntaments amb una ràtio d’endeutament superior al 75% puguin endeutar-se més. Aquesta situació és la que tenen el 90% dels municipis de Catalunya, i també és la situació de l’ajuntament de Mataró, que té 100 milions d’euros de deute. Precisament per aquesta situació, Joan Mora adverteix que moltes inversions previstes i aprovades al pressupost no es podran fer i que, si hi ha actuacions que són “imprescindibles”, els diners s’hauran de treure de la despesa corrent perquè “no tindrem diners per a coses que fins ara ens semblaven normals”.

El govern tenia previst augmentar el deute del consistori en 11 milions d’euros més per poder negociar la reestructuració financera del deute del grup PUMSA (supera els 150 milions d’euros). Ara, amb aquest nou escenari, l’alcalde reconeix que el consistori estarà en una situació encara més delicada per negociar aquesta reestructuració del deute.

El regidor de participació i nova ciutadania, Quim Fernàndez, ha exemplificat el difícil escenari explicant que al pressupost s’havia previst una subvenció del Ministeri de Treball i Immigració de 260.000 euros i, al final, només en vindran 67.000. El regidor també ha explicat que del contracte programa previst amb la Generalitat en aquest mateix àmbit, només s’han garantit 41.000 euros dels 137.000 previstos. Per tant, l’ajuntament deixarà d’ingressar 300.000 euros que en principi tenia garantits. L’alcalde, Joan Mora, ha assegurat que “és molt difícil fer previsions quan l’escenari econòmic va canviant contínuament”.

L’executiu de Mariano Rajoy encara no ha aprovat el pressupost del 2012 i, per tant, es desconeix quina serà finalment l’aportació que farà l'estat a l’ajuntament de Mataró. Aquesta aportació se sabrà possiblement al febrer i, en funció de la que sigui, també s’haurà de modificar el pressupost. A més, la Generalitat també té pagaments pendents (per exemple l’aportació del curs 2010-2011 corresponent a les escoles bressol, que suma 1 milió i mig d’euros; i l’aportació a l’escola municipal de música).

L'alcalde, Joan Mora, ha explicat aquest nou escenari amb què es troba el govern municipal durant la presentació de l'Audiència Pública que ha tingut lloc aquest dilluns al vespre al centre cívic del Pla d'en Boet.