Mataró Notícies

L'alcalde republicà Josep Abril serà homenatjat amb un monument a Mataró

L'alcalde republicà Josep Abril serà homenatjat amb un monument a Mataró

Anna Gual

Mataró tindrà un monument per homenatjar la figura de l'alcalde republicà Josep Abril. Abril, alcalde de la ciutat entre 1931 i 1933  va ser afusellat el 16 de març de 1939 al Camp de la Bota com a resultat del Consell de Guerra que el règim franquista li havia obert. L’Ajuntament ha encarregat ara a l’artista mataroní Perecoll la realització d’aquest monument commemoratiu, que serà una escultura de bronze representant una cadira d’època foradada per cinc trets i es col·locarà sobre una peanya de granit. Per ara encara queda per determinar la ubicació de l’escultura. La construcció d’aquest monument va ser aprovada al ple del mes d’abril d’ara fa 10 anys.

El Ple municipal va aprovar per unanimitat l’abril de 2007 erigir un monument per reivindicar la memòria de Josep Abril i que simbolitzés el reconeixement de la ciutat a qui va morir pel fet d’haver-ne estat alcalde. Un projecte, que va quedar aturat arran de la crisi i que ara finalment es convertirà en realitat.

Josep Abril va néixer a Santa Maria de Palautordera l'any 1869 i va morir a Barcelona, afusellat, el 1939, a l'edat de 69 anys. Aquest mateix dijous es complien 78 anys de la seva mort.  Abril, afiliat al Partit Federalista Republicà de Pi i Margall, va ser un dels fundadors d’ERC a Mataró.

Dir que l'any 2012 l'Ajuntament ja va nomenar a Josep Abril com a Fill Adoptiu de la Ciutat.