Mataró Notícies

Ernest Lluch, Mataró Parc i el 'Comando Barcelona' d'ETA

Ernest Lluch, Mataró Parc i el 'Comando Barcelona' d'ETA

Eli Solsona

Mataró i el Maresme han patit la presència d’ETA sobretot durant l’existència del Comando Barcelona, desarticulat ara fa 10 anys. La banda terrorista va assassinar l’exministre Ernest Lluch, nascut a Vilassar de Mar, i pocs mesos després, amb la desarticulació del comando, es va saber que ETA estava planejant un atemptat a Mataró Parc.

Ernest Lluch va néixer l'any 1937 a Vilassar de Mar. Economista i polític socialista, va ser ministre de sanitat espanyol durant el primer govern de Felipe González, entre 1982 i 1986. El 21 de novembre de l’any 2000, Lluch va ser assassinat a l’aparcament de casa seva, situat a l’avinguda Xile de Barcelona. Un atemptat que va ser reivindicat pel Comando Barcelona d’ETA. L’exministre de Sanitat i Consum va rebre dos trets al cap. Des de la seva mort, la Fundació Ernest Lluch , amb seu a Vilassar de Mar, ha vetllat per reivindicar la memòria del polític i economista assassinat per ETA.

D'altra banda, el complex comercial Mataró Parc va ser un dels objectius del comando Barcelona d'ETA desarticulat l’agost de 2001, segons consta en l’acte que va dictar el jutge Baltasar Garzón. El diari "El Punt" publicava aleshores que el comando, segons es va desprendre dels resultats dels interrogatoris de la Guàrdia Civil i el mateix jutge i citats per EFE, també seguia els moviments de regidors del PP de Mataró, dels quals hauria recollit informació el presumpte col•laborador Peru Álvarez, detingut a Argentona. Segons les declaracions dels suposats membres i col•laboradors del comando Barcelona, l'atemptat amb el sistema del cotxe bomba contra Mataró Parc va ser estudiat sobre el terreny pel cap del comando, Fernando García Jodrá, i per Peru Álvarez. Eva Flores, gerent de Mataró Parc, va declarar, després de saber les intencions del comando Barcelona, que la seguretat del centre no es reforçaria perquè era molt bona des del primer dia. Eva Flores va afegir que tenien una càmera que grava tots els cotxes que entren i surten del centre i un sistema de vigilància només per a l'aparcament. En aquell moment, Flores va sentenciar que atesa la importància del centre comercial s'han establert sempre importants mesures de seguretat pensant que podia ser objectiu d'un atemptat.

Etiquetes: