Mataró Notícies

El PSC demana a la resta de partits fer pinya per solucionar l'afer Can Fàbregas

El PSC demana a la resta de partits fer pinya per solucionar l'afer Can Fàbregas

Betty Doñate

El PSC de Mataró es fa responsable, en part, del revés que ha patit l’Ajuntament en saber que haurà de reconstruir la fàbrica de Can Fàbregas i de Caralt al solar que va vendre a El Corte Inglés per poder obrir un centre comercial. Els socialistes han entonat el mea culpa per no haver aconseguit prou consens social a nivell d'entitats a Mataró i lamenten que per això ara el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obligui el consistori a reconstruir la fàbrica al seu lloc inicial. Però han recordat que si han arribat fins aquí ha estat amb el suport de la resta de partits de Mataró. Per això, el PSC anima tots els grups a fer costat al govern de David Bote en la seva decisió de presentar un recurs de cassació que anul·li la sentència; i, en el cas que no prosperi, a convèncer El Corte Inglés perquè s’instal·li en el terreny adaptant-se a la fàbrica reconstruïda o perquè el vengui a una altre operador comercial que sí vulgui fer-ho.

El primer secretari del PSC de Mataró,  Juan Carlos Jerez, ha afirmat que si "el PSC ha d'entonar el mea culpa és per no haver aconseguit el consens necessari" a nivell d'entitats o grups veïnals en l'afer Can Fàbregas. El TSJC ha de donar resposta a una denúncia presentada per l'Assemblea Pagesa, una des les poques entitats encara contràries a l'arribada de El Corte Inglés a Mataró. Però ha insistit que el seu partit seguirà lluitant perquè l'operador comercial pugui instal·lar-se a la ciutat, d'acord amb el projecte Mataró 2022.    

De la seva banda, la portaveu del grup municipal del PSC, Núria Moreno, ha dit que no llençaran la tovallola i ha animat la restat de partits a fer pinya per trobar una solució al problema. Moreno confia que tots els grups locals donaran suport a l’alcalde, fins i tot la CUP, al principi contrària a l’arribada del Corte Inglés, però des de fa uns anys a favor, perquè a canvi, s’havia de construir la Casa de la Cultura Popular davant del solar que ocupava Can Fàbregas.

Amb aquesta sentència, la sala del contenciós administratiu del TSJC ha anul·lat la Modificació Puntual del Pla de Millora Urbana del sector. El pla, aprovat el 2007, va suposar el desmuntatge i trasllat de Can Fàbregas als afores de Mataró, operació que va costar 1,8 milions d’euros. El 2103 la conselleria de Territori i Sostenibilitat va donar el vist-i-plau a l’operació que preveia la reconstrucció de l’edifici just davant del lloc original, per 1,6milions d’euros més. Però El Corte Inglés va esperar-se a construir res, en saber que el consistori havia estat denunciat per l’Assemblea Pagesa. L’entitat va denunciar que les peces de la fàbrica s’havien dipositat en sòl agrícola i ara el tribunal li ha donat la raó. 

Els antecedents

L’afer del Corte Inglés es remunta al 2007, quan es van començar a produir les primeres manifestacions en contra del desmuntatge de l’antiga farinera de Mataró. En aquell moment va néixer la plataforma Salvem Can Fàbregas, que va lluitar per intentar evitar l’enderrocament, primer, i el desmuntatge, després, de la nau fabril. La comissió de Patrimoni de Mataró havia previst i, així s’havia aplicat, la màxima catalogació per aquest edifici situat entre la Ronda d’Alfons XII i el carrer Biada.

En un primer moment, des de PUMSA, es va optar per l’enderroc de l’immoble i d’altres construccions de l’entorn, però la pressió exercida sobre l’executiu tripartit d’aleshores el va portar a repensar la decisió i a optar per una altra possibilitat: traslladar la nau, tallada a peces, i reconstruir-la en un altre punt de la ciutat. La maniobra va comportar una despesa de més d’1,5 milions d'euros que es van destinar a sufragar l’operació. Les peces es van dipositar en sòl no urbà, a prop d’on estan les instal·lacions de Manteniment de Mataró. Abans de culminar el trasllat es va prendre la decisió consensuada de remuntar Can Fàbregas a pocs metres del seu lloc original i ubicar-hi al seu interior la Casa de la Cultura Popular. Ara la sentència feta pública ahir dijous tanca aquesta possibilitat i obliga a refer tot el projecte.

El 2010 es va efectuar la compra venda del solar pel que els propietaris del Corte Inglés van pagar 4,8 milions d’euros, un 20% del cost total que ascendia als 24 milions d’euros. Amb tots els problemes judicials que plantejava l’operació amb els recursos que s’havien anat interposant contra el consistori mataroní, la companyia va optar per no posar-se en marxa fins a resoldre’ls tots.