Mataró Notícies

El govern aprova el pressupost entre les crítiques de l'oposició pels suports rebuts

El govern aprova el pressupost entre les crítiques de l'oposició pels suports rebuts

Cristina Salad

Mataró aprova definitivament el pressupost i el PAM per aquest any 2017. En el transcurs del ple celebrat ahir al vespre, els números per aquest any van rebre 15 vots a favor, els dels regidors dels partits del govern, PSC i CiU, els dels tres regidors de Ciutadans i un del Partit Popular (el segon regidor de la formació es va absentar per motius laborals). ERC-MES i Volem van abstenir-se a la votació, mentre que la CUP, ICV-EUiA, PxC i la regidora no adscrita van votar-hi en contra. Uns números que pugen fins als 134M d’euros (un 7% més que el 2016) en el cas del consistori, i fins als 166,15M (un 9,09% més) si hi sumem les empreses públiques. D’aquests diners, el govern preveu destinar un total de 17,8M d'euros a inversions. De fet, aquest és el primer pla d’inversions que té la ciutat en els últims cinc anys. Durant la primera intervenció, el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va detallar que aquests són uns pressupostos que volen donar resposta a les necessitats de la ciutat i estan orientats a treballar en el desenvolupament i projecció de l’economia mataronina.

Com ja s’havia anunciat, els vots favorables van arribar de la mà de Ciutadans i Partit Popular.  Juan Carlos Ferrando, portaveu del partit taronja va argumentar el sentit del vot de la seva formació a que l’Ajuntament ha emprès “un bon camí amb plans estratègics com el Mataró 2022 o el d’impuls de Tecnocampus i la zona d’Iveco que han de permetre a Mataró sortir del pou. Per la seva banda,  el portaveu dels populars, José Manuel López, va destacar la necessitat de revertir la situació d’atur a la ciutat o aprofitar les oportunitats que poden representar pel comerç local el desenvolupament de la zona del Sorrall o l’ampliació de Mataró Parc. En tot cas, el líder dels populars va donar suport als comptes de 2017 per la necessitat de tirar endavant i no bloquejar el desenvolupament de la ciutat.

Sense donar xecs en blanc, els grups d’ERC-MES i Volem van abstenir-se. Els republicans van lamentar la falta de compromís amb algunes de les respostes que la formació havia rebut sobre les al·legacions presentades. A més, Francesc Teixidó va posar en dubte el compromís i el pacte de govern entre CiU i PSC després que els nacionalistes no formessin part de la signatura dels acords amb PP i Ciutadans per donar suport als comptes de 2017. En aquest sentit, Teixidó va concloure que no hi ha relat compartit ni cohesió interna entre els socis de govern. Volem Mataró també va optar per l’abstenció durant el ple d’ahir al vespre. La regidora Montse Moron va criticar que el pressupost sigui continuista i no dediqui més partides a ajuts als que més ho necessiten. De tota manera, i “malgrat el cor li deia que votés no”, la feina feta fins ara amb la creació de les comissions d’habitatge o el reimpuls a la llei de barris, no pot quedar en res i per això va optar per donar un vot de confiança al govern.

Les critiques més dures al govern van arribar des de les files de la CUP I d’ICV. El portaveu de la Candidatura d’Unitat Popular, Juli Cuellar, obria la seva intervenció estripant una copia del pressupost, alhora alhora que deia que era inútil fer al·legacions a un pressupost creat per uns governants que no tenen cap intenció de rescatar la ciutadania. En aquest sentit, Juli Cuellar, va acusar l’executiu municipal de ser un govern de capelletes que “ha buscat el suport de la dreta espanyolista” per tirar els comptes endavant. Un govern va dir que té els dies comptats. Des d’ICV-EUiA, el regidor Esteve Martínez, també es va expresar en el mateix sentit crític per haver optat per arribar a pactes amb els partits de la dreta, en comptes de fer-ho amb els “aliats naturals” situats a l’esquerra. Esteve Martínez va qualificar la situación de surrealista. Mònica Lora de Plataforma per Catalunya, va votar en contra perquè asegura que el pressupost no garanteix els drets de les persones i va mostrar el seu desacord amb les polítiques d’habitatge del govern. Finalment, la regidora no adscrita Anna Maria Caballero va intervenir per argumentar el seu no al pressupost al·legant poca información i participació.

En el seu torn, el portaveu de CiU i primer tinent d’alcalde, Quim Fernández, va prendre la paraula per respondre a les critiques rebudes per bona part dels partits de l’oposició. Va qualificar de bo el pressupost perquè és sensible amb els que pitjor ho passen i va justificar els acords amb formacions que estan a les antípodes de la seva formació perquè “hem estat capaços de deixar de banda les nostres diferències per treballar pel bé de la ciutat”.

L’alcalde va tancar la sessió agraint els suports rebuts.

Etiquetes: