Mataró Notícies

Els boscos del Maresme necessitaran una inversió de més de 6M d'euros en els propers 5 anys

Els boscos del Maresme necessitaran una inversió de més de 6M d'euros en els propers 5 anys

Anna Gual

El Consell Comarcal del Maresme impulsa la creació de l’Agència de Boscos del Maresme. Un nou ens, que tindrà com a objectiu gestionar els boscos de la comarca de forma sostenible i coordinar a tots els agents implicats, administracions i propietaris privats, per tal de guanyar en eficiència. Aquesta iniciativa se suma a la proposta aprovada en l’anterior ple del Consell Comarcal per proposar a la Generalitzat que els boscos del Maresme siguin declarats “zona d’actuació urgent”. Amb aquestes dues línies de treball obertes es pretén, per una banda, frenar la propagació de la plaga de Tomicus i per l’altra impulsar una gestió forestal sostenible, avançant cap a un model de bosc més resistent a les noves condicions ambientals.

La manca de gestió forestal, els episodis de sequera i l'aparició de plagues, com el Tomicus, estan provocant estralls que podrien tenir greus conseqüències per al territori en cas de pluges torrencials o d'incendis forestals. Uns boscos que hauran de canviar de model per a que es puguin preservar i que necessitaran una actuació tant a curt com a mig termini. A curt termini es calcula que fan falta 1 milió d’euros per retirar els arbres morts i frenar la plaga del tomicus, mentre que a mig termini (2-3 anys) faria falta una inversió d’entre 6 i 7 milions d’euros per consolidar tota aquesta actuació i canviar el model de bosc de la comarca.

El 65% del territori del Maresme esta ocupat per boscos. D’aquests, el 95% són de propietat privada, però de forma molt fragmentada amb un total de 4.500 propietaris. En aquest sentit, per organitzar-se millor, la comarca compta amb 3 associacions de propietaris forestals, que són les que treballen conjuntament amb el Consell comarcal.