Mataró Notícies

Aproximadament el 25% dels pisos buits de Mataró podrien estar ocupats il·legalment

Aproximadament el 25% dels pisos buits de Mataró podrien estar ocupats il·legalment

Anna Gual

El govern municipal es reafirma en la seva lluita contra l'ocupació il·legal de pisos. Es calcula que el 25 per cent dels més de 3000 pisos buits que hi ha a Mataró, es troben ocupats il·legalment. Una situació que afecta tant als de titularitat municipal, com als de la Generalitat, bancs, grans tenidors o particulars. En aquest sentit i per combatre la situació, la Junta de Portaveus va aprovar aquest passat dilluns una declaració institucional que reclama a les institucions supramunicipals les mesures necessàries per lluitar contra aquest fenomen. La declaració reclama un Pla Especial de seguretat contra les màfies a través de la coordinació de diversos cossos policials, que el jutjat civil número 9 que hauria d'obrir aquest any a Mataró pugui especialitzar-se en aquest tipus de casos o la unificació de criteris legals al voltant de l'ocupació il·legal.

Una situació, la de les ocupacions il·legals de pisos, que en ocasions genera conflictes en el si les comunitats de veïns i que dificulta el treball que fa serveis socials. Des de 2008 la policia local ha fet 410 intervencions en habitatges ocupats, fruit de les denuncies dels veïns. Així ho explicava la regidora de Via Pública i Seguretat ciutadana, Núria Moreno i la regidora de serveis socials Isabel Martínez. Aquesta última també apuntava que aquestes ocupacions il·legals, sovint organitzades a través de màfies, creen un greuge respecte les persones que acudeixen a serveis socials i no sempre es demostrable la relació entre l’ocupació i la situació de vulnerabilitat.

La proposta institucional  es va fer a iniciativa dels dos grups de govern (PSC i CiU) i va ser aprovada aquest passat dilluns en junta de protaveus, amb els vots a favor del govern, Ciutadans, PP i PxC, les abstencions d'ERC, VOLEMataró i la CUP i vots en contra d'ICV-EUiA.

En aquest sentit els ecosocialistes han enviat un comunicat per explicar la seva negativa. Denuncien que la Declaració Institucional no ataca les màfies i que no aborda temes com la dificultat per garantir el dret a l‘habitatge.  En el comunicat també reconeixen però, que certes ocupacions generen conflictes en comunitats de veïns i que aquests casos necessiten solucions. En aquest sentit demanen però que no es generalitzi ni es posin tots els casos dins el mateix sac.