Mataró Notícies

El PSC guanya a 8 dels 12 barris però perd Vista Alegre i el Palau-Escorxador

El PSC guanya a 8 dels 12 barris però perd Vista Alegre i el Palau-Escorxador

Eli Solsona

El PSC guanya a vuit dels dotze barris de la ciutat i perd dos feus històrics com són el Palau-Escorxador, que queda en mans de CiU, i Vista Alegre, on guanya el PP. Els nacionalistes, doncs, sumen el Palau-Escorxador als seus feus tradicionals, Centre i Eixample. Un dels tombs més destacats es produeix a Vista Alegre. El PP aconsegueix primera vegada a la història ser primera força en algun barri de la ciutat i relega al PSC al tercer lloc, per darrere de Convergència i Unió.

Tot i que en el còmput global CiU va guanyar a Mataró, fent una anàlisi per barris, la federació nacionalista va concentrar la seva victòria en 3 zones de la ciutat. D’aquesta manera, la coalició va superar el 40% dels vots al Centre i Eixample, i el 26% al Palau Escorxador, veral on s’ha imposat per primera vegada a la història. CiU ha quedat com a segona força a Peramàs Esmandies, on va rebre el suport del 26,6% dels electors (1148 vots); i a Vista Alegre, on els sufragis pels nacionalistes van ser 28,42% del total (1116).

En una desfeta històrica sense precedents, i tot i que el PSC s’ha imposat a 8 dels 12 barris, ha perdut 2 feus: Vista Alegre en favor del PP –els socialistes han quedat com a tercera força i han perdut 23 punts- , i el Palau Escorxador en favor de CiU –els socialistes han perdut 20 punts-. A la resta de verals, els socialistes han baixat una mitjana de 20 punts percentuals respecte el 2008, tot i quedar com a primera força. Els millors resultats els han obtingut a Cerdanyola Sud on, tot i perdre 21 punts, han fregat el 40% dels vots. Altres trompades significatives han estat a Cirera i La Llàntia (aquí han superat el PP per només 6 vots) i a Peramàs (han superat CiU només per 14 vots).

En aquesta nit de tombs i resultats històrics, el PP de l’àmplia majoria absoluta a Espanya, per primera vegada ha guanyat en un barri de Mataró. Ha estat a Vista Alegre, on els populars han obtingut 1132 vots (28,83%). A la Llàntia (30,48%) també han estat a punt de donar la sorpresa i, tot i que al final han estat segona força, el PSC només els ha superat en 6 vots. Els populars també han estat la segona força més votada Cerdanyola Sud (28,86%), Cerdanyola Nord (27,62%) i Cirera (26,86%). A tots tres verals han guanyat a l’entorn de 6 punts percentuals. Al Pla d’en Boet (24,98%) i a Molins-Torner (amb el 23,73% dels sufragis) també s’han mantingut com a segona força, millorant resultats respecte els últims comicis generals. A l’Eixample s’han mantingut com a tercera força, però al Centre han perdut gas per la pujada d’Esquerra i el PP ha quedat relegat a la quarta posició (11,27%).

Iniciativa per Catalunya, per la seva banda, s’ha consolidat com a quarta força a la ciutat. Els ecosocialistes han pujat tres punts al global de la ciutat, una pujada que ha estat especialment significativa a Molins-Torner, on han tret els millors resultats i pujat pràcticament 4 punts i mig, aconseguint pràcticament el 10% dels sufragis (9,61%). A Cerdanyola Sud, tot i haver millorat resultats, han estat cinquena força per darrere de Plataforma per Catalunya. Al Centre i Eixample també han estat cinquena força. En aquests casos, per darrere d’Esquerra Republicana.

Esquerra Republicana perd la quarta posició aconseguida el 2004 i queda com a cinquena força. Els republicans han aconseguit parar el cop i salvar els mobles per primera vegada en aquest cicle electoral. Els millors resultats els han tret al Centre (13,05%), on han quedat com a tercera força a 19 vots del PSC, a menys d’un punt percentual. A l’Eixample també han estat quarta força. Han millorat els resultats del 2008 en més de 3 punts i han aconseguit pràcticament el 10% dels vots (9,91%).