Mataró Notícies

Més de mil afectats per les preferents tenen un informe favorable per acollir-se a l'arbitratge

Més de mil afectats per les preferents tenen un informe favorable per acollir-se a l'arbitratge

Eli Solsona

Més d’un miler de mataronins afectats per les preferents de Bankia ja han rebut l’informe favorable de l’auditor independent per acollir-se a l’arbitratge. L’oficina d’atenció als afectats habilitada al Centre Cívic del Pla d’en Boet ha atès fins aquest dilluns 1721 persones. El gran gruix (1469) eren clients de Caixa Laietana, 242 de Catalunya Caixa i 10 d’altres entitats. Després de la reunió de la comissió de les preferents a l’ajuntament, l’alcalde Joan Mora ha fet una valoració molt positiva d’aquestes dades però ha tornat a mostrar-se prudent i a assegurar que l’ajuntament “no abandonarà els afectats fins que tinguin els diners a la butxaca”.

Les últimes dades fetes públiques per Bankia a finals de la setmana passada asseguraven que un 75% dels titulars de preferents o de deute subordinat s’havien mobilitzat. En aquest sentit, Mora recorda que el període per presentar la sol•licitud per acollir-se a l’arbitratge finalitza el 15 de juliol i, per tant, aquest 25% de clients encara tenen una setmana per davant fins que s’esgoti el termini.

Per la seva banda, el portaveu de la plataforma Estafabanca, Diego Herrera, celebra que el procés d’arbitratge estigui anant ràpid perquè “hi ha molt de nerviosisme i esgotament entre els afectats”. També s’ha mostrat prudent a l’espera de veure si tothom que ha fet la sol•licitud acaba entrant a l’arbitratge. Segons Herrera, en el cas de Caixa Laietana la comercialització de les preferents es va fer de manera “tan irregular i barroera” que ara és relativament fàcil demostrar “que va ser una estafa”.

La resta de grups polítics tampoc no volen cantar victòria fins que no finalitzi tot el procés i tots els afectats no recuperin els diners però han aplaudit la feina que s’ha fet des de la comissió municipal en la qual hi ha representats tots els grups i els afectats, i també l’acolliment i l’atenció que l’oficina habilitada al Pla d’en Boet ha donat als preferentistes. Maria Carme Maltas és la representant del PSC, José Manuel López el del PP, Gabriel Ponce el de PxC i Esteve Martínez el d’ICV-EUiA.

Fins aquest dimecres, la Junta Arbitral Nacional de Consum havia resolt favorablement als clients de Bankia 26 expedients a Catalunya i, aquests clients, ja han recuperat tots els seus estalvis. 6 d’aquests casos són a Mataró. Els afectats tenen fins el dia 15 per presentar la sol•licitud per acollir-se a l’arbitratge.