Mataró Notícies

Ian Gibson versa sobre la figura de Federico García Lorca a Dòria Llibres

Ian Gibson versa sobre la figura de Federico García Lorca a Dòria Llibres

MataróNotícies.cat

“Lorca és un geni i possiblement el poeta espanyol més universal”. Així s’expressa de l’autor Federico García Lorca l’hispanista irlandès Ian Gibson que aquest vespre serà a Mataró participant a la vetllada “lorquiana” convocada per Dòria Llibres. Hispanista especialitzat en història contemporània ha explicat a Mataró Ràdio que la figura del poeta granadí simbolitza l’horror de la guerra civil espanyola. Un conflicte bèl•lic del que el proper 18 de juliol es compliran vuitanta anys del seu inici. Un mes després, el 18 d’agost, es compliran també vuitanta anys de l’assassinat del poeta de Fuente Vaqueros, un dels màxims exponents de la generació del 27. Precisament Ian Gibson glossarà aquesta nit la seva figura i la seva obra i com la seva personalitat i la seva condició sexual van influir en les seves composicions. Per il•lustrar-ho, Paola Abellán, Antonio Fraile i Maria José Valle llegiran versos de Lorca.

Lorca va morir afusellat un mes després de l’esclat de la guerra, el 1936. El seu cos, com el de molts altres, va ser enterrat en una fosa comú. Amb la dictadura va caure en l’oblit però amb la represa de la democràcia i sobretot des de l’aprovació de la Llei de la Memòria Històrica es van iniciar diverses accions per trobar la tomba, recerca fins ara infructuosa. En aquest sentit, Ian Gibson no estalvia crítiques sobre aquesta qüestió i acusa la situació de patètica. Assegura que encara avui existeix a Granada un gran pacte de silenci i que la família tampoc ha contribuït a que es continuï investigant. De forma contundent, afirma que Espanya no superarà mai la Guerra Civil si no resol les morts i els desapareguts, entre ells Federico García Lora, que tantes dècades després encara estan enterrats a les cunetes de moltes carreteres.

Ian Gibson serà a Dòria Llibres a partir de les 21h. Una activitat que serveix per tancar la temporada d’activitats organitzada per aquesta llibreria.
 

Etiquetes: