Mataró Notícies

Mataró ret homenatge a l'arquitecte Lluís Gallifa

Mataró ret homenatge a l'arquitecte Lluís Gallifa

Marc Rodriguez Sedano

Lluis Gallifa i Grenzner va ser un arquitecte municipal que va treballar durant 43 anys a la ciutat i, amb la seva obra, ha contribuït a la creació dels edificis més emblemàtics que avui coneixem. És per això que el Museu Arxiu de Santa Maria exposa aquests dies una mostra dedicada a Gallifa. Concretament, l’exposició se centra en els anys de formació de l’arquitecte, que va viure  la primera etapa de l’escola d’arquitectura de Barcelona, en una època important pel modernisme i el noucentisme català. La néta de l’arquitecte, Mariona Gallifa, creu que l’exposició servirà per conèixer la feina feta des de finals del segle XIX i primera meitat del segle XX i també per valorar tota l’obra arquitectònica de la ciutat.

Lluis Gallifa va ser l’autor de diversos edificis, entre ells, el mercat de la Plaça de Cuba. L’exposició descriu l’etapa de formació dels arquitectes catalans i com va ser l’inici professional de Gallifa. Comença el 1906 i recorre deu anys d’estudis que, segons explica la seva néta, barrejaven elements de càlcul i coneixements tècnics amb història i llenguatge gràfic. Assignatures molt diverses que, diu Gallifa, van influir en la manera d’entendre l’arquitectura de l’època. 

Juntament amb Lluis Gallifa i Grenzner, hi va haver altres arquitectes mataronins que han contribuït a crear el Mataró que avui coneixem. Puig i Cadafalch, Emili Cabanyes o Melcior de Palau són només alguns exemples. L’exposició es podrà veure al Museu Arxiu de Santa Maria fins el 17 de juny.