Mataró Notícies

Cusachs i Manent recullen en un llibre les interioritats del Cementiri dels Caputxins

Cusachs i Manent recullen en un llibre les interioritats del Cementiri dels Caputxins

Eli Solsona

El periodista i escriptor Manuel Cusachs i el fotògraf Ramon Manent recullen en un llibre la història i curiositats del cementiri dels Caputxins. Aquest volum detalla la història del cementiri municipal des dels seus orígens i el primer enterrament que s’hi va fer, el 1818 i també inclou una transcripció de documents rellevants vinculats al cementiri i un plànol amb la ubicació dels llocs on estan enterrats ciutadans singulars com Miquel Biada, Antoni Comas, Emili Cabanyes, Joan Peiró o l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch. De fet, va ser quan Manuel Cusachs es va interessar per la tomba de Puig i Cadafalch que va decidir escriure “Cementiri dels Caputxins”.

El volum explica les diferents fases constructives i la seva evolució en relació als fets històrics de cada època. Entre les anècdotes i fets que han tingut lloc al cementiri, al llibre de Cusachs s’hi explica, per exemple, que va ser l’indret on l’1 de setembre de 1936 es va afusellar el Doctor Samsó, rector de Santa Maria.

El llibre també recull inscripcions, símbols i objectes que hi ha a moltes tombes i proposa un passeig per descobrir cada racó del cementiri. I és que aquest volum ha estat concebut pels seus autors amb l’objectiu d’explicar la història del cementiri, mostrar la bellesa d’aquest indret a través de les instantànies de Ramon Manent i també servir de guia per descobrir detalls, escultures i anècdotes, tal com destaca el mateix Manuel Cusachs i també Joan Hans, gerent de Cementiris Metropolitans.

“Cementiri dels Caputxins” s’ha editat amb el suport de Cementiris Metropolitans, concessionària de la gestió dels cementiris de la ciutat, i de l’Ajuntament.