Mataró Notícies

Art i noves tecnologies es fonen a "Mar de fons", una exposició pionera

Art i noves tecnologies es fonen a "Mar de fons", una exposició pionera

Eli Solsona

Ca l’Arenas inaugura una exposició pionera que uneix pintura, dispositius mòbils, reconeixement d’imatges per realitat augmentada i Viquipèdia. La mostra porta per títol “Mar de fons” i presenta un recorregut per obres de temàtica marina dels fons municipals, amb especial protagonisme d’artistes locals com els germans Jaume i Jordi Arenas. El valor afegit d’aquesta mostra, pionera però, és que l’espectador hi podrà interactuar utilitzant el telèfon mòbil i experimentar amb realitat augmentada.

Si una obra s’enfoca amb un mòbil de nova generació o tauleta tàctil, automàticament és identificada i a la pantalla del dispositiu hi apareix informació que permet enllaçar amb l’article de Viquipèdia corresponent, per exemple, a l’autor. La comissària de l’exposició, Alexandra Prats, explica que és la primera vegada que s’aplica aquest tipus d’aplicació en l’àmbit dels museus.

“Mar de fons” no neix com una exposició tancada, sino amb voluntat de ser una mostra participativa. Per això es convida el públic a fer de comissari. A través de la pàgina de Facebook del Museu de Mataró, es podrà votar quines obres del fons es vol veure exposades i, a la vegada, es podran proposar creacions pròpies per evidenciar com cada persona viu la relació amb el mar. Aquestes obres pròpies, si reben prou "m'agrada" al Facebook, també podran acabar formant part de l'exposició de Ca l'Arenas.

Aquest projecte neix de la col•laboració amb l’empresa MKTCultural i sota el comissariat d’Alexandra Prats. A més, el fulletó de la mostra també permet captar les obres que es poden veure amb realitat augmentada. D’aquesta manera, l’espectador “es pot endur a casa” el catàleg de l’exposició.

La temporada de Ca l’Arenas comença també presentant l’exposició itinerant a la planta baixa “Retrats de mar”, una coproducció amb la Xarxa de Museus Marítims de la Costa Catalana, a la qual pertany el Museu de Mataró.